menu sluiten

sushi maken, net zo lekker uit eigen keuken

Sushi maken is absoluut een kunst. Dit Japanse rijstgerecht lijkt intimiderend, dus veel mensen denken dat je ’t het beste aan de profs kunt overlaten. Maar ook jij kunt sushi maken. Gewoon thuis. Zelfs als beginner. Tover zelfgemaakte sushi op tafel en maak indruk op je gasten. Of leuker nog, organiseer een zelf-sushi-maken-avond bij je thuis. Wat voor sushi je maakt is helemaal aan jou! Je moet misschien even oefenen, maar tegen de tijd dat je je laatste sushi-rol maakt, heb je het zeker onder de knie. HEMA deelt tips om zelf de lekkerste sushi te maken.

sushi recept

Zelf sushi maken regel 1 is: gebruik altijd verse ingrediënten. Als je rauwe zalm of tonijn gebruikt, zorg er dan voor dat ze van goede kwaliteit zijn. Rijpe avocado en verse groenten zijn een must. Wat betreft de rijst - gebruik indien mogelijk altijd sushirijst. Geen sushirijst bij de hand? Dan kan andere rijst met een middelgrote korrel ook werken. En wat doe je dan in zelfgemaakte sushi? Rauwe vis (zalm of tonijn is een populaire keuze), gerookte zalm, krabsticks, garnaal, avocado, komkommer, wortel .. het kan allemaal! Loopt het water je inmiddels ook in de mond? Laten we zelf sushi maken met een eenvoudig sushi recept.

Sushi benodigdheden:
• Steelpan
• Bamboe sushimatje
• Huishoudfolie
• Scherp mes
Ingrediënten om 40 stuks sushi te maken:
• 400 gram sushirijst
• 200 gram gerookte zalm of verse zalm/tonijn
• 1 grote rijpe avocado
• 1 komkommer
• 1 wortel
• 5 zeewiervellen (nori)
• 60 ml rijstazijn
• 1 eetlepel suiker
• 1 theelepel zout

1. Sushirijst maken
Volg de instructies op de rijstverpakking voor het beste resultaat. Kook 400 gram droge rijst die je eerst afspoelt. Zet het vuur lager wanneer het begint te koken en kook de rijst met deksel volgens de verpakking. Vaak is dit ongeveer 15 minuten. Zet hierna het vuur uit en laat de rijst nog een paar minuten intrekken. Kruid de rijst met een mengsel van rijstazijn, zout en suiker. Meng alles goed door elkaar en laat het afkoelen.

2. Groente en vis klaarmaken
Snijd de vis en groente in reepjes. Dunne of dikke reepjes, dat is aan jou. Met grotere reepjes bespaar je tijd, maar het maakt het sushi rollen straks misschien iets lastiger.

3. Zelfgemaakte sushi rollen
Leg de sushimat op het aanrecht. Leg het zeewiervel op het matje met de ruwe kant naar boven. Bedek dit met rijst en druk het aan. Leg de sushi-vulling netjes in het midden van het vel. Klaar met de vulling? Dan rol je de mat voorzichtig op en duw je de rol regelmatig stevig aan. Je hoeft de zelfgemaakte sushi alleen nog maar met een scherp keukenmes in even grote stukken te snijden en smullen maar!

Tip! Wissel eens af met sushi maken en probeer urumaki ‘inside out rolls’ , waarbij de rijst aan de buitenkant zit. Hiervoor verdeel je een laagje rijst over het zeewiervel en bestrooi je dit met sesamzaad. Daarna keer je het om, zodat het zeewiervel boven ligt. Nu herhaal je dezelfde bovenstaande stappen om sushi te rollen en je hebt een inside out roll waarbij de rijst aan de buitenkant zit.

zelf sushi maken: extra tips

Wat te serveren bij je sushi? Maak het compleet met sojasaus, wasabi, gepekelde gember en zeewiersalade. Ook leuk: een volledig Japans diner met ramen en noedels. En vergeet de sake (Japanse rijstwijn) natuurlijk niet!
Maak je sushi met verse vis? Dan is het lastig te bewaren. Als je geen rauwe vis gebruikt, kun je je zelfgemaakte sushi-restjes prima een nachtje in de koelkast bewaren.
Maar let op, sushi smaakt het allerlekkerst op de dag van bereiding.
Sushi maken zonder bamboematje? Dat kan. Rol sushi in een schone theedoek. Je hebt misschien wat oefening nodig en je zelfgemaakte sushi-rol ziet er in het begin misschien niet perfect uit, maar het is een geweldig idee voor wie geen bamboematje heeft.

Sushi maken tips:
• Zorg ervoor dat je niet te veel rijst op het zeewiervel legt. Ga voor een dun laagje. De rijst en de vulling moeten in balans zijn.
• De rijst gaat ongetwijfeld plakken, dus dompel je vingers in koud water om overmatig geklieder en geplak te voorkomen.
• Door de bamboemat in plastic huishoudfolie te wikkelen, voorkomt je dat rijst eraan blijft plakken.


Kun je niet wachten om zelf de allerlekkerste sushi te maken? Met een beetje hulp van HEMA is sushi zelf maken een feestje in elke keuken. Natuurlijk smaakt zelfgemaakte sushi nog beter wanneer je het opdient op het leukste HEMA servies. Nodig vrienden of familie uit en itadakimasu! Oftewel, eet smakelijk.