menu sluiten

fris en fruitig

Deze wijnen zijn lekker fris, en bevatten meer zuren dan de ronde, rijke witte wijnen. Het mondgevoel is strak en slank. Dit mondgevoel ervaar je bijvoorbeeld bij het eten van een citroen of azijn, een beetje samentrekkend en stroef. Het zijn droge wijnen waarvan de geur en smaak kunnen doen denken citrusfruit of groene appel. Droge wijnen zijn wijnen met weinig restsuiker in tegenstelling tot zoete wijnen. Wijnen die gemaakt zijn van de sauvignon blanc, pinot grigio, grüner veltliner of verdejo druif vallen vaak in de categorie fris en fruitig.

Je combineert deze wijnen het beste met pure visgerechten zonder (room) sausje, een salade met een eenvoudige dressing en jonge geitenkaas of fetakaas.

lees meer

rond en rijk

Deze wijnen zijn vol en haast romig van smaak. Het zijn droge wijnen waarvan de geur en smaak kunnen doen denken aan wit fruit zoals peer en perzik of meloen. Wanneer ze houtgerijpt zijn kun je aroma's van vanille en toast in de wijn vinden.Wijnen die gemaakt zijn van de chardonnay, viognier of sémillon druif vallen vaak in de categorie rond en rijk.

Je combineert dit type wijn het beste met visgerechten, varkensvlees of kip. De volle smaak past ook goed bij volle romige sauzen en zachte kazen zoals brie of mascarpone.

lees meer

zacht en zwierig

Deze wijnen zijn fruitig en wat milder en ronder van smaak dan de wijnen in de kracht en karakter categorie. Het zijn milde rode wijnen die in de geur en smaak kunnen doen denken aan rood fruit zoals rode besjes, aardbeien of kersen. Wijnen die gemaakt zijn van de merlot, of pinot noir, sangiovese, grenache druif vallen vaak in de categorie zacht en zwierig.

Je combineert dit type wijn het beste met gerechten met een wat mildere smaak bijvoorbeeld vegetarische gerechten met paddestoelen of aubergine en tomaat, pasta bolognese, een hamburgertje van de BBQ of natuurlijk de borrelplank.

lees meer

kracht en karakter

Deze wijnen zijn krachtig en stevig van smaak met wat kruidigheid en een lange afdronk. Dit zijn droge wijnen en de geur en smaak kunnen doen denken aan zwart fruit zoals bramen en zwarte bessen, ze hebben ook vaak wat kruidigs in de smaak. Wijnen die gemaakt zijn van de cabernet sauvignon, malbec, syrah of primitivo druif allen vaak in de categorie kracht en karakter.

Je combineert dit type wijn het beste met stevig eten zoals biefstuk, runderstoofpotjes of wild. Smaakt ook goed bij peulvruchten zoals bonen, capucijners en linzen en met kaasjes met een sterke smaak zoals gorgonzola of blauwe kaas.

lees meer

speels en sprankelend

Wist je dat er meerdere manieren zijn om bubbeltjes in een wijn te krijgen? De 2 meest gebruikte methoden zijn "méthode traditionnelle" (ook wel méthode champenoise genoemd, je weet wel van champagne) en méthode charmat.

Bij de méthode traditionnelle ontstaan de bubbels door een tweede gisting in de fles zelf. Zoals champagne, cava, en clairette de die.
Bij de méthode charmat ontstaan de bubbels in een afgesloten vat voordat er gebotteld wordt. Zoals prosecco en lambrusco.

Heb je zin in een zoete bubbel? Probeer dan onze Clairette de Die Tradition. Heerlijk licht zoet, dé ideale dessertwijn of natuurlijk oliebollenwijn.

lees meer

bekroonde wijnen

Wist je dat maar liefst 85% van onze wijnen zijn bekroond door de bekende wijnkenners Harold Hamersma en Nicolaas Klei?

Elk jaar worden er gidsen gepubliceerd met tips voor het kopen van wijn. Welke wijnen zijn het lekkerst, hebben de fijnste prijs en kwaliteit verhouding of passen het best bij welke maaltijd. Maar ook geven we je bij de beschrijving van elke wijn leuke suggesties om je wijn en spijs goed op elkaar af te stemmen. Daardoor smaakt de wijn en het gerecht nog beter.

bekijk alle bekroonde wijnen