menu sluiten

guacamole maken

Ben jij ook zo dol op guacamole? Heerlijk om daar je tortillachips in te dippen. Guacamole is een dipsaus afkomstig uit het zuiden van Mexico. Het voornaamste ingrediënt is avocado. De aanvullende ingrediënten zijn onder andere: citroen of limoen, tomaat, chilipeper, knoflook, ui, koriander en eventueel nog meer kruiden. Het wordt vaak gegeten met tortillachips of nacho’s, maar het is een dipsaus die ook bij veel andere gerechten past.

Ga jij binnenkort ook guacamole maken? Maak dan eens dit makkelijke recept voor guacamole. Zorg dat je de juiste ingrediënten in huis hebt, plus een fijne kom en een vork. Prakken maar!

guacamole

makkelijk recept guacamole

Een lekkere guacamole maken is heel makkelijk en het begint bij een goede basis. Met dit recept voor guacamole heb je de dipsaus zo op tafel.

ingrediënten
- twee rijpe avocado's
- één rode peper
- sap van één limoen
- één teentje knoflook
- één sjalot
- bosje koriander
- peper en (zee)zout

bereiding
Voor met maken van guacamole begin je met het fijnsnijden van alle ingrediënten. Behalve de avocados, anders worden ze bruin. Bepaal zelf of je de pitjes van de rode peper wilt toevoegen. Voeg eerst de helft van de rode peper toe zodat je later kunt bepalen of er nog meer bij kan. Snijd het sjalotje fijn en pers de knoflook.
Voeg de ingrediënten toe in een grote kom. Nu kunnen de avocado’s erbij. Prak de avocado’s tot een smeuïge puree, er mogen nog best wel wat stukjes in zitten. Meng de avocado met de rest van de ingrediënten. Voeg nu ook het sap van de limoen toe. De saus moet zowel romig als hartig en fris zijn. Voeg peper en zout toe naar smaak.

variatietips

  • Bepaal zelf welke soort ui je wilt gebruiken. Gebruik je een rode of een witte ui? Voeg dan de helft van de ui toe, zodat de smaak niet gaat overheersen. Een bosui kan ook erg lekker zijn in guacamole.
  • Wat betreft de kruiden kan je ook nog wat experimenteren. Een mespunt komijn en cayennepeper kunnen een goede toevoeging zijn.
  • Je kan ook guacamole maken met een beetje tomaat erbij. Snijd een tomaat klein en voeg het toe aan de saus. Dit zorgt voor een nog frissere smaak.
  • Je kan guacamole maken op verschillende manieren. Als je een wat grove guacamole lekker vindt, dan kan je de avocado prakken met een vork en de aanvullende ingrediënten fijn snijden. Maar voor een gladde saus kan je de avocado en de andere ingrediënten in een keukenmachine fijnmalen.
Guacamole is heerlijk om te eten als dip bij nacho’s, maar het kan ook bij andere gerechten worden gegeten. Gebruik het bijvoorbeeld als spread op een hamburger. Je kan het ook eten bij je taco’s of wraps. Of eet het bij een lekkere Mexicaanse bonenschotel. Je zou het zelfs op je brood of toast kunnen smeren. Maar let er wel op dat er knoflook in zit, dus misschien niet vlak voor een meeting.

zelf guacamole maken

Als je zelf guacamole gaat maken is een rijpe avocado het belangrijkste. Je wilt niet een steenharde avocado, maar natuurlijk ook niet een te zachte. Als je de schil een klein beetje kan induwen, dan is het goed. Je kan ook het pitje aan de bovenkant verwijderen. Als de plek onder het pitje groen is, dan is de avocado rijp. Is ‘ie bruin? Dan is de avocado waarschijnlijk overrijp.

Het fijne van zelf guacamole maken is dat je het binnen een paar minuten op tafel hebt. Zelfgemaakt is bovendien veel lekkerder dan uit een pakje. Wedden dat de kom binnen een paar minuten leeg is?