hartige taart maken
Een hartige taart is vrij eenvoudig te maken. Voor je het weet heb je een makkelijke en lekkere maaltijd op tafel staan. En de restjes die je overhoudt? Die eet je de volgende dag gewoon lekker tijdens de lunch op. Varieer met ingrediënten die jij zelf lekker vindt en verras jezelf en je tafelgenoten met een lekkere hartige taart. HEMA helpt je hierbij een handje en vertelt je hoe je er eentje op tafel zet.
verschil tussen een hartige taart en quiche
Veel mensen gebruiken de termen hartige taart en quiche door elkaar, maar er zijn verschillen. Beide zijn altijd hartig, maar quiches hebben een open bovenkant en een zanddeegbodem, terwijl hartige taarten ook een dichte bovenkant kunnen hebben en de bodem van verschillende soorten deeg gemaakt kan worden.
zelf een quiche maken
Hoewel je eenvoudig een quiche kunt kopen, is het zelf maken een stuk leuker en smaakvoller. Je bepaalt zelf de ingrediënten, waardoor je eindeloos kunt variëren. Een goede bodem is essentieel; door deze blind te bakken voorkom je dat hij te zacht of juist aangebrand wordt. Blind bakken houdt in dat je het deeg eerst bakt met een zogenaamde blinde vulling, vandaar de naam. Door dit te doen zorg je dat de bodem goed gaar wordt. Blind bakken wordt ook toegepast wanneer je vulling bijvoorbeeld eerder gaar is dan het deeg, of als de vulling überhaupt niet gebakken hoeft te worden.
quichevormen en andere bakspullen van HEMA
ingrediënten en benodigdheden
Wij delen een quiche recept met je zodat je zelf een quiche kunt maken. Zie het als een basisrecept, waarbij je zelf eventueel extra groenten of andere ingrediënten kunt toevoegen naar eigen smaak.
De volgende ingrediënten heb je nodig voor het bakken van een bodem met een diameter van 28 centimeter:
- 250 gram meel
- 125 gram koude roomboter
- 100 milliliter koud water
- Een snufje zout
De volgende ingrediënten heb je nodig voor de vulling:
- 200 gram spekjes
- 175 gram crème fraîche
- 100 gram prei
- 100 gram geraspte kaas
- 100 ml melk
- 3 eieren
- peper, zout en nootmuskaat
bereidingswijze
bereidingswijze bodem
- Kneed de ingrediënten door elkaar tot je een mooi stevig deeg hebt. Laat het deeg vervolgens 1 uur opstijven in de koelkast.
- Haal het deeg na 1 uur uit de koelkast en rol het deeg met een deegroller uit. Vet een bakvorm goed in en verdeel het deeg over de vorm.
bereidingswijze vulling
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Bak de spekjes uit tot ze gaar en krokant zijn
- Snijd de prij in dunne ringen
- Meng in een kom 3 eieren, de melk, creme fraiche en kaas en meng het geheel op smaak met peper zout en wat nootmuskaat
- Verdeel de helft van de prei en spekreepjes over de bodem van de quiche
- Giet vervolgens het mengsel en voeg tot slot de tweede helft van de prei en spekjes toe aan het geheel
- Strooi wat geraspte kaas erover en bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar.
Is het quiche recept goed gelukt? Eet smakelijk! Extra leuk is om de volgende keer wat te experimenteren en andere ingredienten toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de bodem gedroogde kruiden als rozemarijn, tijm of oregano naar smaak toe te voegen. Of vervang de boter voor olijfolie. Op de gezonde tour? Vervang de reguliere bloem voor een volkoren variant.
taarten van HEMA
Niet in de stemming om zelf te bakken? Geen probleem! Bij HEMA vind je een ruim assortiment aan kant-en-klare taarten. Kom langs bij een van onze winkels met een versafdeling en bekijk welke quiches we in het assortiment hebben. Ben jij op zoek naar een lekkere zoete taart? Bekijk en bestel dan ons gebak online. Laat je inspireren door het uitgebreide aanbod en maak van elke maaltijd een feest.