stoppen met de speen: zo pak je dat aan

null

Hoe klein het ding ook is: een speen kan een echte lifesaver zijn voor ouders. Op momenten van verdriet vindt je baby er troost in. Bovendien hebben pasgeboren baby’s een flinke zuigbehoefte. En wist je dat baby’s veiliger slapen door te sabbelen op een fopspeen? Na de eerste maanden neemt die zuigreflex geleidelijk aan af. Dat is het perfecte moment om weer te stoppen met de speen.

Weet je niet goed hoe je dit het beste kan aanpakken? HEMA geeft je tips en tricks voor het afbouwen van de speen. Zo kan je uitzoeken wat het fijnste werkt voor jou en je kleintje.

waarom stoppen met de speen?

De eerste maanden is de zuigreflex van je kindje nog heel sterk. Die zorgt er namelijk voor dat je baby melk kan drinken. Na een paar maanden krijgt je kind steeds meer interesse in vaster voedsel en wordt dus ook de zuigbehoefte minder. Een speen wordt dan eigenlijk overbodig. Baby’s raken na een tijdje erg gehecht aan het speentje. Het wordt dan een gewoonte om ernaar te grijpen als je kind verdrietig of moe is.

Sommige kinderen vallen gemakkelijker in slaap terwijl ze sabbelen op hun fopspeen. Zowel voor je baby als voor jou is het speentje dus fijn middel als troost, maar op de lange termijn kleven er ook nadelige gevolgen aan speengebruik.

Bij langdurig gebruik van een speen kan dat bijvoorbeeld een versmalling van de bovenkaak geven. Ook heb je kans op overbeet. Door de bolling van de speen worden doorkomende tanden namelijk naar voren geduwd. Dat zou zonde zijn. Sabbelt je kindje graag op de speen vanwege pijnlijke doorkomende tanden? Probeer de fopspeen dan om te wisselen voor een bijtring, dat is beter voor het mondje van je baby en het verlicht de pijn.

Ook komt de tong door overmatig speengebruik lager te liggen. Daardoor kunnen spraakproblemen ontstaan wanneer je kind begint met praten. Het is dan ook belangrijk om de speen op tijd af te leren.

wanneer stoppen met de speen?

We horen je denken: wanneer moeten we dan stoppen met de speen? Aangeraden wordt om rond de 9 maanden te beginnen met het afbouwen van het speentje. Op die leeftijd is het nog geen gewoonte voor je baby en zal afleren een stuk makkelijker gaan dan bij een dreumes of peuter. De beste leeftijd om helemaal te stoppen met de speen is rond de eerste verjaardag van je kind.

Dat is ook de periode dat je kleintje gaat leren drinken uit een beker, omdat de zuigbehoefte weg is. Er wordt dan op een andere manier flink geoefend om de mondspieren sterker te maken. Het speentje is dan niet meer nodig.

Op welke leeftijd je ook gaat afbouwen: het is altijd belangrijk om aan te voelen of het een goed moment is om te stoppen met de speen. Zijn er al veel andere grotere veranderingen in het leven van je baby? Denk aan een verhuizing of de komst van een broertje of zusje, dan kan je beter nog even wachten. Neem er rustig de tijd voor.

zo pak je het aan

Cold turkey stoppen met de speen kan, maar het hoeft niet. Voor zowel je baby als jezelf kan het fijn zijn het speengebruik rustig af te bouwen. Het zal even wennen zijn voor beide, dus neem de tijd. Geef bijvoorbeeld overdag geen speen meer door deze in het bedje te laten. Alleen bij een middagdutje en in nacht kan je baby dan nog sabbelen aan de fopspeen.

Als troost bij verdriet, pijn of moeheid kan je iets anders vertrouwds aanbieden. Zoals een zacht knuffeltje. Of een dikke knuffel van jou natuurlijk. Haal op een gegeven moment het speentje uit het ledikantje als je zelf naar bed gaat. Rond de 12 maanden kan je helemaal stoppen met het geven van de speen.

Is je kindje al op een leeftijd dat je dingen uit kan leggen? Dan kan je een speciaal ritueel verzinnen voor het stoppen met de speen. Vertel bijvoorbeeld dat spenen voor baby’s zijn. Je kleintje is nu geen baby meer, dus de speentjes mogen doorgeven worden aan een ander kind. Laat je peuter alle spenen in huis verzamelen en doe ze samen in een envelop om te versturen naar iemand anders.

Vergeet ze niet (zogenaamd) op de post te doen, zodat je kind ook echt ziet dat de speentjes niet meer in huis zijn. En vooral: dat ze niet meer terugkomen.

de spenenfee

Natuurlijk zijn er nog meer trucjes om het speentje op een leuke manier af te leren. Zo kan de spenenfee langskomen en voor elke speen een klein cadeautje achterlaten. Of beloof je kind een cadeau wanneer hij of zij zelf alle fopspenen weggooit. Er zijn zelfs verschillende boekjes te koop die gaan over het afleren van de speen. Fijn om voor te lezen aan je kindje.

Het zal best even wennen zijn, zo zonder speen. En niet alleen voor je baby! Probeer toch consequent te blijven, ook als je kind nog steeds om de speen blijft vragen. Geef wat extra aandacht en afleiding door een boekje voor te lezen of samen een spelletje te doen. En met een nieuwe babyknuffel als troostmiddel is je kleintje die speen na een paar dagen allang vergeten.

bekijk meer inspiratie voor ouders

Wat eten baby’s het liefst en wanneer begin je met die eerste oefenhapjes? Dat lees je hier.

eerste hapjes voor je baby

Hoe warm mag de slaapzak van je baby zijn? Met de TOG waarde weet je hoe je baby het beste toedekt.

TOG waarde slaapzakken

HEMA helpt je op weg met de leukste kraamcadeau ideeën en tips. Zo kom je met het perfecte cadeau op kraamvisite!

ontdek onze kraamcadeau tips

Voor een zachte en veilige nachtrust is het belangrijk om je baby de juiste maat slaapzak aan te doen. Hoe weet je welke maat je nodig hebt?

zo kies de juiste maat slaapzak