taart bakken

Heb je iets te vieren of gewoon een lekkere trek? Zin om jezelf om te dopen tot echte pastry prof? Ga dan eens zelf een taart bakken. Het is (vaak) gezonder én leuker dan een kant-en-klare taart kopen. Enne, het hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Het bewijs vind je hieronder, namelijk twee recepten om zelf makkelijk een taart te bakken. Ben je er klaar voor? Een taart bakken kan om heel veel verschillende redenen. Natuurlijk ligt een verjaardag het meest voor de hand en kan daar een lekker stukje gebak eigenlijk niet ontbreken. Maar het is ook leuk om een taart te bakken om die vervolgens aan iemand cadeau te doen. Een origineel en leuk cadeau om iemand eens goed in het zonnetje te zetten. Behalve dat het eindresultaat heel erg lekker is, is het ook de perfecte gezinsbezigheid. Gezellig samen met de kinderen of partner in de keuken staan om er vervolgens gezamenlijk van te smullen. Loopt het water je al in de mond?

Je kunt veel verschillende soorten taarten bakken. Kies je voor een wat eenvoudiger recept of wil je wat verder gaan? Het leuke aan taarten bakken is dat je zelf kunt bepalen hoe ingewikkeld je het wilt maken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Probeer bijvoorbeeld eens verschillende smaakcombinaties uit. Of ga eens los met verschillende structuren. Een zachter mousse gecombineerd met knapperige nootjes zal bijvoorbeeld goed samengaan. Probeer dat maar eens te weestaan! Wanneer je voor het eerst een taart bakt, doe je er goed aan om eenvoudig te beginnen. Start bijvoorbeeld met een ouderwetse appeltaart.

Maak een fotocadeau voor thuis op tafel van HEMA fotoservice.

salade

wat heb je nodig om een taart te bakken?

Iedereen kan zelf een taart bakken. Je hebt alleen een goed recept voor de taart en de juiste bakbenodigdheden, nodig. Bij HEMA kun je terecht voor alle bakbenodigdheden. Er zijn altijd een aantal basisartikelen die handig zijn bij het bakken van een taart:

  • (Hand)mixer
  • Kom
  • Lepel
  • Maatbeker
  • Bakblik of springvorm
  • Spatel
  • Pan
Met bovenstaande artikelen kun je bijna iedere taart bakken. Met de taartdecoratie van HEMA kun je een taart er nog lekkerder en vrolijker uit laten zien. Versier de taart met kaarsjes, cocktailprikkers met tekst of ga voor marsepein. Op deze manier geef je ook een persoonlijke twist aan jouw zelfgebakken taart en maak je ‘m helemaal eigen.

 

salade

recept voor taart

Heb je bovenstaande basisbenodigdheden in huis? Dan heb je alleen nog een goed recept nodig. We delen hier twee recepten. Een basisrecept voor appeltaart en een wat ingewikkelder recept voor een chocolade/karamel taart.

Voor de appeltaart (12 personen) heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1,5 kilo zoetzure appels (bijvoorbeeld goudreinet)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
Verder heb je een springvorm van 24cm doorsnede nodig.

Voor de bereiding volg je onderstaand stappenplan:
1. Verwarm de over voor op 180 graden.

2. Klop het ei los en verdeel het in twee schaaltjes.

3. Meng de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, de ene helft van het ei en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen.

4. Schil nu de appels en snijd deze in dunne partjes. Vermeng in een kopje de kristalsuiker met kaneel.

5. Vet de springvorm in en bestuif met bloem.

6. Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een ander deel van het deeg gebruik je om de randen van de springvorm te bekleden.

7. Doe de appels in de vorm en strooi hier het kaneel-suiker mengsel overheen.

8. Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.

9. Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Gebruik het overgebleven halve ei om de bovenkant in te smeren. Dit zorgt voor een mooie glans op de taart.

10. Zet de taart voor 60 minuten in de oven.

11. Laat de taart afkoelen en verwijder dan de springvorm.

12. Dien op en geniet van deze heerlijke zelfgebakken appeltaart.

Als bovenstaande stappen zijn gevolgd, kan het bijna niet meer misgaan. Wil je een stapje verder en een wat lastigere taart bakken? Probeer dan eens onderstaande recept voor chocolade/karamel taart.

Ingrediënten:
  • 180 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 50 gram suiker (voor de bodem)
  • 300 gram suiker (voor de karamel)
  • 1/4 theelepel zout (voor de bodem)
  • 1 theelepel zout (voor de karamel)
  • 125 gram boter op kamertemperatuur (voor de bodem)
  • 75 gram boter (voor de karamel)
  • 1 ei
  • 125 ml slagroom (voor de karamel)
  • 125 ml slagroom (voor de topping van de taart)
  • 150 gram pure chocolade in stukjes

Om deze taart te maken, volg je onderstaand stappenplan:
1. We starten met de bodem. Meng hiervoor de suiker, bloem, cacaopoeder en zout in een grote kom. Voeg de boter toe en mix het door elkaar met een vork tot er rul deeg ontstaat. Voeg het ei toe en kneed het tot een stevig deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het voor minstens 30 minuten in de koelkast.

2. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde plak die een paar centimeter groter is dan de taartvorm (24 cm diameter). Vet de taartvorm in en plaats het deeg erin. Druk de bodem en zijkanten aan en snij het teveel aan deeg weg. Zet de taartbodem voor ongeveer 30 minuten in de koelkast om deze weer wat te laten opstijven.

3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bedek de taartbodem met bakpapier. We gaan de taart ‘blind bakken’. Vul de taart daarvoor nu met bakbonen of rijst.

4. Bak de taartbodem ongeveer 15 minuten in de oven. Haal vervolgens de bakbonen of rijst uit de taart en verwijder het bakpapier. Zet de taartbodem nogmaals 15 minuten in de oven. Haal de taartbodem er weer uit en laat het afkoelen.

5. Nu is het tijd voor de karamelvulling. Doe hiervoor het suiker en het water voor de karamelvulling in een steelpannetje en zet het vuur aan op middelhoge stand. Breng het aan de kook zonder te roeren en wacht totdat het een karamelkleur krijgt. Zet het vuur uit en voeg de slagroom toe. Pas op, omdat het even flink zal gaan spetteren en borrelen. Roer het geheel en voeg dan de boter en het zout toe. Blijf roeren tot je een mooie karamelsaus hebt.

6. Laat de karamel 10 minuten afkoelen en giet het dan over de taartbodem heen. Zet de taart vervolgens 5 uur in de koelkast.

7. Tijd voor de bovenkant van de taart. Verhit de slagroom in een steelpannetje tot het net begint te koken. Draai dan het vuur uit en voeg de stukjes chocolade toe. Roer tot het een gladde substantie. Giet de chocolade over de karamel en zet de taart voor 3 uur in de koelkast.

8. Snijd een mooie punt van de taart en genieten maar!