oven schoonmaken: zo doe je dat!

null

Wordt de oven naar hartenlust gebruikt bij jullie thuis? Terwijl het eten lekker aan het pruttelen is, spat of druppelt er weleens wat voedsel en vet op de bakplaat, de bodem of de wanden van de oven. Als deze restjes verbranden, krijg je last van aangekoekte resten. Lees hier HEMA’s stappenplan voor het schoonmaken van je oven.

Waarom is het belangrijk om je oven goed schoon te maken?

Voordat we je uitleggen hoe je jouw oven het beste kunt schoonmaken, leggen we graag uit waarom het reinigen van je oven zo belangrijk is. Ten eerste kunnen aangekoekte restjes onaangename geuren veroorzaken tijdens het bakken. In plaats van die heerlijke geur van appeltaart vul je huis zich opeens met een branderige geur. Dat is niet prettig…

Daarnaast kunnen deze aangebrande restjes ook de smaak van jouw ovengerecht of baksel beïnvloeden. Zonde! Een vieze oven kan ook brandgevaar opleveren. Het is dus belangrijk dat je hem regelmatig schoonmaakt én dat je de juiste voorbereidingen treft voor het voorkomen van aangekoekte restjes. Zodat je in een veilige keuken de heerlijkste gerechten kunt bereiden.

HEMA’s stappenplan voor het schoonmaken van je oven

Wordt het tijd om je oven een flinke opfrisbeurt te geven? Zorg ervoor dat je hem eerst laat afkoelen. Verwijder daarna alle onderdelen uit je oven, zoals het rooster, de bakplaat, de draaischijf en de glasplaat. Er zijn verschillende huis-tuin-en-keukenproducten die je kunt gebruiken voor het reinigen van je oven. In ons stappenplan lees je welke producten dit zijn en hoe ze je gebruikt.

Let op: gebruik nooit bleekmiddelen of ammoniak voor het reinigen van je oven. Laat ook geen vocht in het elektrische gedeelte bij de ventilator komen. Dit kan voor onveilige situaties zorgen en je oven kapot maken.

alles voor een stralende oven

stap 1: verwijder de kruimels en losse etensresten

Pak de kruimeldief of de stofzuiger erbij en zuig alle kruimels en losse etensresten op. Ga ook goed langs het randje van de ovendeur, daar liggen vaak veel etensresten. Zo, dat ruimt al mooi op.

stap 2: verwijder de aangekoekte resten in je oven

Heb je citroenen in huis? Dat komt goed uit, want hiermee kun je de aangekoekte resten in je oven goed losweken. Vul een ovenschaal met water. Knijp het sap van een halve citroen in het water en voeg ook een aantal gesneden schijfjes citroen toe.

Heb je geen citroenen in huis? Je kunt ook schoonmaakazijn gebruiken voor het verwijderen van aangebrande en aangekoekte etensresten. Vul de ovenbestendige schaal in dat geval met heet water en een scheut azijn.

Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur en zet hem uit als hij de temperatuur heeft bereikt. Plaats daarna de schaal met het citroensap of het schoonmaakazijn in het midden van de oven en wacht minimaal 10 minuten (voor een extra goed effect kun je ook een paar uur wachten). Door de verdamping weken het vet en de voedselresten los aan de binnenkant van je oven.

Open de oven en verwijder de aangekoekte en ingebrande resten met een stuk keukenpapier. Zorg ervoor dat je de oven helemaal droog maakt.

hardnekkige aangekoekte resten in de oven schoonmaken

De hardnekkigste aangekoekte stukken in je oven zijn meestal vetresten. Om deze schoon te maken, verwarm je eerst de oven zoals hierboven beschreven. Wrijf daarna de hardnekkige vetresten in met een halve citroen of een stuk groene zeep. Plaats vervolgens de schaal met citroensap of schoonmaakazijn weer in de oven, zoals beschreven in stap 2.

stap 3: poets de oven blinkend schoon met baking soda

Nu de aangekoekte resten uit je oven zijn verwijderd, kun je jouw oven weer blinkend schoon krijgen met wat baking soda. Doe een beetje baking soda op een vochtige doek en reinig hiermee de hele oven. Vergeet niet om ook het deurtje van de oven schoon te maken! Let op dat je geen vocht bij het elektrische gedeelte van de ventilator laat komen.

Laat alles een half uurtje intrekken. Daarna kun je de oven afnemen met een stuk keukenpapier of een schone theedoek. Zorg ervoor dat de oven goed droog wordt. Poets hem goed droog en laat de oven daarna een tijdje open staan. Daarna ziet hij er weer picobello uit!

stap 4: maak het ovenrooster schoon met afwasmiddel en baking soda

De binnenkant van je oven ziet er weer helemaal schoon uit. Maar helaas ligt er nog een ander taakje voor je klaar voordat je de oven weer kunt gebruiken. Het rooster en de bakplaat moeten namelijk nog worden gereinigd.

De zwarte vlekken en aangekoekte etensresten op het rooster maak je het beste schoon door het een paar uur te laten weken in een mengsel van heet water, afwasmiddel en baking soda. Het rooster is best groot van formaat. Kijk dus even waar je het het beste in kunt laten weken. Zet bijvoorbeeld een grote plastic bak in de keuken of de tuin.

Laat het rooster zeker een paar uur weken. Zijn de resten heel erg aangekoekt, laat het dan liever een hele nacht staan. De volgende dag kun je de resten eenvoudig verwijderen met een schuurspons of een afwasborstel. Spoel alles goed na met water en maak het rooster droog met een doek of keukenpapier.

stap 5: maak de bakplaat van de oven schoon met baking soda en schoonmaakazijn

Nu ben je aangekomen bij het laatste onderdeel: het schoonmaken van de bakplaat. Hiervoor heb je een beetje baking soda en schoonmaakazijn nodig. Strooi eerst een laag baking soda op de bakplaat. Meng warm water en een scheutje schoonmaakazijn in een plantenspuit en spuit het goedje op de bakplaat met baking soda.

Als er een dik mengsel ontstaat, zit je goed. Laat het goedje minimaal een uur intrekken. Heb je last van hardnekkige vuilresten op je bakplaat, dan is het beter om het goedje een hele nacht te laten intrekken. Daarna schrob je de resten eraf met een schuurspons of afwasborstel. Spoel de bakplaat na met water en maak het oppervlak droog met een doek of keukenpapier.

een avondje gezellig koken en tafelen

Hoe kun je voorkomen dat je de oven steeds grondig moet schoonmaken?

Er zijn een aantal dingen die je tijdens en na het gebruik kunt doen om de oven goed schoon te houden. Op deze manier voorkom je een vieze oven met aangekoekte resten en zwarte vlekken. Dat is wel zo fijn!

Onze tips voor het voorkomen van een vieze oven:

  • Tip 1: Kook als het kan met een ovenschaal. Hiermee vang je veel voedsel en vetresten op die anders op andere delen van de oven terechtkomen, zoals op het rooster, de bakplaat of de draaischijf.
  • Tip 2: Leg bakpapier over de bakplaat als je deze gebruikt. Op deze manier voorkom je dat er voedsel en vetresten op de bakplaat aankoeken. Hierdoor hoef je de bakplaat een stuk minder vaak (grondig) schoon te maken. Gebruik bakpapier nooit tijdens het voorverwarmen van de oven.
  • Tip 3: Maak de oven meteen schoon nadat deze is afgekoeld. De voedselresten en vetresten zijn dan nog makkelijker te verwijderen dan wanneer ze verder zijn ingebrand en aangekoekt. Veeg de hele binnenruimte schoon en zet het rooster in de afwasmachine. Past dat niet, dan kun je hem ook schoonmaken zoals in stap 4.
  • Tip 4: Voorkom dat je gerecht over de rand heen druipt. Gebruik een ruime ovenschaal en laat het gerecht niet onnodig lang staan.

Geniet van een schone oven en gezellige avonden koken en tafelen met je geliefden!

bekijk meer HEMA huishoud tips

Met behulp van onze lifehacks leer je namelijk hoe je jouw badkamer op een goedkope manier weer stralend schoon maakt!

badkamer schoonmaken

Met onze uitleg over wassymbolen, kun je voortaan met vertrouwen je kleding wassen en drogen.

wassymbolen

Om lang plezier te hebben van je mooie gordijnen is het een goed idee om ze af en toe eens te wassen.

gordijnen wassen

HEMA heeft handige tips om je kleding opbergen een stukje makkelijker te maken. Verzamel je kledingstukken, en ga aan de slag.

kleding opruimen

Last van fruitvliegjes? Lees snel verder als je wilt weten hoe je snel en gemakkelijk zelf een fruitvliegjesval maakt.

fruitvliegjes vangen