speculaas maken - HEMA
Eindelijk is het weer zo ver! De koude wintermaanden breken aan en dat is het perfecte excuus om van allerlei lekkernijen te genieten. Van pepernoten tot chocoladeletters. En van kerstkransjes tot knapperige speculaasjes. Begint de trek hierin al toe te nemen? Speculaas maken is overigens ook helemaal niet moeilijk. Even de handen uit de mouwen en daarna is het genieten. Niet alleen van de lekkernij zelf, maar ook van de heerlijke geur die speculaas bakken achterlaat.
Iedereen kent speculaas van de Sinterklaas periode. De kruidige gebakken koek die verslavend lekker is. Het is een platte koek die een vaste structuur heeft. Kenmerkend zijn de speculaaskruiden die het koekje een warme en kruidige smaak geven. Speculaaskruiden is niets meer dan een mengsel van verschillende kruiden. Vaak bestaat dit mengsel uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemon, gemberpoeder en peper. Wie zelf speculaas wil bakken kan dit kruidenmengsel kant-en-klaar kopen. Maar nu weet je ook hoe je het zelf kunt maken.
Deze koekjes zijn zo ingeburgerd dat ze het hele jaar door te koop zijn in de supermarkt. En laten we eerlijk zijn. Het zou toch ook jammer zijn als deze koekjes alleen in december verkrijgbaar waren? Met onderstaand speculaas recept kun je trouwens speculaas maken wanneer je maar wil. Dit is niet alleen makkelijk, maar nog lekker ook. Echt genieten.

het perfecte speculaas recept
De lekkerste koekjes maak je zelf. Met dit speculaas recept kan het speculaas maken niet fout gaan. Traditioneel hebben speculaasjes een figuurtje aan de bovenzijde. Hiervoor heb je een speculaasplank nodig. Dit is echter niet noodzakelijk als je speculaas wil maken. Zonder plank krijg je alleen geen mooi motief op je koekje. Voor de smaak maakt het echter niet uit. Met de volgende ingrediënten gaan we van start:
• 300 gram zelfrijzend bakmeel
• 150 gram donkere basterdsuiker
• 200 gram roomboter in blokjes
• 3 eetlepels speculaaskruiden (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
• 3 eetlepels melk
• een mespuntje zout
Om het speculaas te maken, volg je onderstaande stappen:
1. Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en het mespuntje zout in een kom. Zorg ervoor dat je echt zelfrijzend bakmeel gebruikt en geen standaard bloem of meel.
2. Doe de boter bij de droge ingrediënten en roer het geheel door. Zorg ervoor dat de boter niet te warm is.
3. Voeg de melk toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Niet te lang, anders wordt het deeg te slap. Druk het deeg plat en verpak in huishoudfolie.
4. Leg het deeg 1,5 uur in de vriezer. Hierdoor zal het deeg steviger worden.
5. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg bakpapier op de bakplaat.
6. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Snijd er rechthoekige vormen uit en leg deze op de bakplaat.
7. Bestrijk de koekjes met wat melk en plaats de bakplaat voor 30 minuten in de oven.
8. De koekjes zullen nog wat zacht zijn als ze uit de over komen. Eenmaal afgekoeld heb je heerlijk brosse en krokante speculaasjes.
9. Smullen maar!
Je zult met bovenstaand recept ongeveer 50 tot 60 speculaasjes kunnen bakken. Je kunt er ook grotere speculaasbrokken van maken. Net zo lekker! Bewaar de koekjes in een trommel op een droge en donkere plek. Zou blijven ze tot twee weken knapperig. Al zullen ze al ruim voor die tijd op zijn.
